top of page
Sustainability Star Award

Sustainability Star Award: Sustenabilitatea are nevoie de exemple de bună practică

Updated: Dec 5, 2023

Acest material face parte din competiția Sustainability Star Award, Categoria I: Sustenabilitate în General.

Autori: Moraru Patrisia Elena & Milea Georgia-Andreea


Reciclare la nivel global

Când ne gândim la mediul înconjurător unul dintre principalele aspecte pe care ni le punem în minte este legat de cât de multă atenție acordăm noi, fie ca persoane fizice, fie ca persoane juridice în privința constituirii unei societăți durabile. În acest articol vom elabora teme de interes cu privire la mediu, cât și un model demn de preluat al companiei JYSK care prin acțiunile sale reușește să dea dovadă de preocupare în sectorul sustenabilității și să contribuie la o societate mai conștientă. În prezent, pe Terra există 8,1 bilioane de oameni, fapt ce subliniază nevoia imperioasă a unui comportament responsabil, adecvat și atent față de mediul ce ne înconjoară.





În ceea ce privește reciclarea la nivel global, OneDesk (companie de curățenie) prezenta în anul 2022 faptul că rata de reciclare a ajuns la 32% spre deosebire de anul 1960 când rata de reciclare înregistrată era sub 7% (Peysakhovich, 2022). Evident, această statistică arată un progres în ceea ce privește comportamentul de reciclare. Totodată, 32% este un procent mult prea mic pentru a putea afirma că oamenii au un comportament adecvat față de mediu.

Tocmai de aceea este esențial să ne familiarizăm și să introducem în viețile noastre sustenabilitatea. Când vorbim despre reciclare, măsuri luate împotriva poluării sau folosirea eficientă a resurselor naturale ne raportăm la un comportament aflat în strânsă legătură cu sustenabilitatea. Cea din urmă poate fi văzută din trei perspective: justificare, caracterizare și indicare. Fiecare perspectivă surprinde modul în care putem contribui la o dezvoltare durabilă, dar și interesele fiecărei generații în privința gestionării bazei de resurse naturale.


Sustenabilitate și reciclare

În caz particular, datele disponibile atestă faptul că în România rata de reciclare a deșeurilor municipale este de 13,7%, cu 41,3% mai puțin decât obiectivul țintă stabilit pentru anul 2025, astfel România riscă să nu își atingă țintele de reciclare, clasându-se pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor (Asociația OIREP, 2023).

Sustenabilitatea poate fi tratată și ca pe o datorie pe care o avem cu toții de la generație, la generație față de planetă, dar și din punct de vedere economic fiind un pilon important al economiei globale. O bună gestionare a resurselor naturale alocate fiecărei generații reprezintă un flux de bunăstare dezvoltat într-o manieră durabilă. Sustenabilitatea poate fi privită ca un sistem în care fiecare persoană își aduce contribuția (Asheim, 2007, p. 2-3).


Totodată printr-un comportament sustenabil oamenii ar trebui să dea dovadă de interes și asupra ramurii de educație. Într-o societate bazată pe fapte, ci nu pe vorbe este mai mult decât necesară o educație care să formeze bune practici în privința mediului înconjurător. Așadar, trebuie să avem cunoștințe esențiale în privința colectării selective, consumului de resurse naturale, risipei alimentare, poluării, cât și altele. Indiferent de dorința noastră de a schimba lucrurile în bine, ne vom ciocni întotdeauna de nevoia ca statul să vină în ajutorul nostru și să inițieze, respectiv implementeze politici în privința unei dezvoltări comunitare sustenabile. Dar până atunci putem deschide lista exemplelor individuale de bună practică prin reducerea consumului de energie, compost, folosirea transportului public sau mersul cu bicicleta. Este într-adevăr esențial să fie asigurată o infrastructură care să facă posibile aceste comportamente (piste de biciclete, servicii de închiriere biciclete, pubele pentru reciclat etc.).


Prin sustenabilitate înțelegem și o atenție sporită în privința deșeurilor, fapt ce încă nu se regăsește atât de mult pe agenda de priorități a societății noastre. Datele expuse în Strategia de mediu arată că anual prin intermediul serviciului de salubrizare din localitățile urbane se transportă la depozitele de deșeuri menajere solide circa 1144-2303 mii m3 în condițiile în care doar 10% din depozitele de deșeuri menajere solide sunt autorizate. Acestea nu corespund exigențelor de mediu. Tot în privința gestionării deșeurilor o altă problemă este reprezentată de faptul că multe materiale reciclabile și utile sunt depozitate împreună cu materiale nereciclabile, iar în acest fel se pierde o mare parte din potențialul lor de a fi reciclate și reutilizate ulterior (Zamfir, 2017, p. 306-309).


Responsabilitate Socială Corporativă

Dar nu doar persoanele fizice sunt responsabile de reciclare. Companiile ce se află în ipostaza unor adevărați consumatori de resurse, pot oferi exemple de bună practică societății prin intermediul acțiunilor pe care le întreprind. Aceste aspecte se sintetizează sub denumirea de Responsabilitate socială corporativă (CSR), ce devine din ce în ce mai importantă odată cu declanșarea globalizării economice, unde corporațiile joacă un rol major.


De-a lungul timpului, companiile au început să-și concentreze atenția pe strategii de sustenabilitate și să contribuie la a crea o societate care să aibă un echilibru adecvat între obiectivele sale economice, sociale și ecologice. În categoria exemplelor de bună practică, o companie ce pornește pe drumul sustenabilității trebuie să-și examineze cu foarte multă atenție misiunea, viziunea și valorile. În prezent, întreprinderile au de respectat din ce în ce mai multe standarde și reglementări legate de mediu care surprind categorii variate precum: standarde de muncă, guvernanță corporativă, drepturile omului, cât și altele. La toate acestea, se adaugă și propriile intervenții ale fiecărei întreprinderi prin inițiative inovative din punct de vedere ecologic (Veringă & Veringă, 2019). În această privința avem exemplul de bună practică a celor de la compania JYSK, un lanț de magazine specializat în mobilier și decorațiuni interioare, unde clientul poate găsi o gamă variată de produse pentru casă, de la mobilier, lenjerii de pat, perne și până la accesorii decorative.


Exemple de Sustenabilitate în Companii

Lanțul de magazine JYSK și-a manifestat interesul față de sustenabilitate și își asumă responsabilitatea față de mediu. Ei se străduiesc să reducă impactul asupra mediului prin utilizarea materialelor durabile și sustenabile în producție. De asemenea, JYSK promovează reciclarea și gestionarea responsabilă a deșeurilor. JYSK are planuri ambițioase și își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră de la alimentarea și încălzirea tuturor sucursalelor, centrelor de distribuție și birourilor până în 2030.


Unele dintre modelele de bună practică pe care JYSK dorește să le facă în vederea dezvoltării durabile sunt furnizarea exclusivă de lemn și hârtie din surse responsabile certificate, tot bumbacul folosit de JYSK să provină din surse mai responsabile, iar magazinul să se orienteze spre certificări de top și aplicarea celor mai bune practici pentru alte materiale regenerabile, să se străduiască să maximizeze gradul de utilizare a materialelor reciclate în fabricarea de noi produse, fără a compromite calitatea produselor și să reducă utilizarea ambalajelor cât mai mult posibil, să maximizeze conținutul reciclat și să creeze ambalaje cât mai ușor de reciclat (Sustenabilitatea în JYSK, n.d.).


Acest magazin se preocupă de bunăstarea animalelor. Pilotele și pernele sunt printre produsele lor de bază și multe dintre acestea conțin puf și pene. Când vorbim despre bunăstarea animalelor în legătură cu puf și pene, un subiect specific este adesea pe ordinea de zi: smulgerea pufului de la gâște în timp ce ele sunt încă în viață. Metoda este caracterizată drept cruzime împotriva animalelor și este ilegală în Europa și în multe alte zone. JYSK are, de asemenea, o selecție mică de piei de animale în sortiment, precum și un număr limitat de produse care conțin lână. Pieile de animale vândute la JYSK provin de la animalele care trebuiau a fi omorâte din diferite motive, ceea ce înseamnă că animalele oricum ar fi fost sacrificate. Astfel, animalul nu este crescut sau ucis doar pentru producția de piele (ANIMAL WELFARE, n.d.).


Un articol de pe site-ul lor oficial spune cum toamna aceasta, 20.000 de copaci au prins rădăcini în județul Alba, în cadrul unei acțiuni de împădurire organizată de Plantăm fapte bune în România și susținută de compania JYSK. La acest eveniment au participat angajați ai lanțului de magazine din zonă și copii de la școala generală din Abrud, județul Alba (Dascălu, 2023).


,,Ziua de plantare a fost ca la carte - cu voluntari punctuali, echipați corespunzător pentru o plantare pe munte. De unde pot spune că se vede o experiența voluntarilor după cei 7 ani de colaborare, în care alături de echipa JYSK am plantat an de an zeci de mii de puieți forestieri. I-am avut alături de noi și pe elevii școlii generale din Abrud, din ciclul gimnazial, însoțiți de profesori. Ne-am permis, astfel, să le oferim câteva ore de silvicultură, pe înțelesul lor, despre puieții de molid, tehnica de plantare, arborii maturi din teren și restul elementelor care formează ecosistemul forestier. S-a lucrat în echipe de cate 2 -3 voluntari, acestea fiind completate de către inginerii silvici ai Plantăm fapte bune în România și ai Ocolului Silvic Abrud”, povestește Simona Camburu, Coordonator Fundraising Plantăm fapte bune în România.


În total, în urma acestei acțiuni ce ar trebui tratată ca un adevărat exemplu în privința practicilor de dezvoltare durabilă, 20.000 de puieți s-au adăugat celor peste 102.000 plantați începând din anul 2019 în zona Roșia Montană-Abrud pe terenurile administrate de Ocolul Silvic Abrud.


Tot această companie s-a alăturat unei colaborări din sectorul voluntar danez, menită să reducă impactul asupra mediului și asupra climei al industriei textile. Scopul cooperării sectoriale a Danemarcei este ca până în 2030, cel puțin 40% din toate produsele de îmbrăcăminte și textile ale companiilor daneze să fie compuse din materiale reciclate, dintre care cel puțin 10% să fie reciclate direct din fibre textile.


„Lucrăm de mult timp pentru a crește utilizarea materialelor reciclate în produsele noastre. Textilele sunt un domeniu important, deoarece aceasta este atât o categorie mare de produse în JYSK, cât și o zonă cu un impact ridicat asupra mediului și climei. Considerăm că colaborarea sectorului este ambițioasă și aliniată atât cu propria noastră strategie, cât și cu legislația viitoare”, spune Lars Ringtved Nielsen, Director de conformitate și calitate (Roesgaard, 2022).


Compania globală de vânzare cu amănuntul s-a angajat la inițiativa Science Based Targets (corporație privind acțiuni climatice) (SBTi) recunoscută la nivel internațional pentru a contribui la limitarea încălzirii globale. Prin înscrierea la SBTi, JYSK se angajează să reducă emisiile în cadrul propriilor operațiuni și să își asume responsabilitatea pentru emisiile end-to-end de la produsele vândute în magazinele sale.


„Vrem să fim parte a soluției climatice și să ne asigurăm că eforturile noastre contribuie la limitarea încălzirii globale la 1,5 grade. Prin urmare, ne-am înscris la inițiativa Science Based Targets pentru a obține ștampila aprobării acțiunilor noastre către un viitor mai durabil. ,” spune președintele adjunct și CEO al JYSK, Rami Jensen (Andersson, 2023).


JYSK are un obiectiv general de a deveni neutru în carbon pe întreg lanțul său valoric până în 2050 și de a-și reduce emisiile cu 50% în cadrul propriilor operațiuni până în 2030. Aceasta include magazine de alimentare, încălzire și răcire, centre de distribuție, birouri și companie. De asemenea, JYSK își propune ca toate produsele și ambalajele să fie din lemn, carton sau hârtie până la sfârșitul anului 2024.


În plus, JYSK este membru al Better Cotton, care este cea mai mare inițiativă din lume pentru o producție mai durabilă de bumbac. JYSK se angajează să aprovizioneze tot bumbacul pentru produse textile ca bumbac mai durabil până la sfârșitul anului 2024. Aceasta include Better Cotton, bumbac reciclat și bumbac organic. De asemenea, compania este certificată conform Global Recycled Standard (GRS), care lucrează pentru a minimiza deșeurile și pentru a crește utilizarea materialelor reciclate în produse.


„Suntem pe drumul cel bun pentru a crea un viitor mai durabil în compania noastră și pentru clienții noștri, dar știm, de asemenea, că este mai mult de lucru. Prin urmare, aștept cu nerăbdare aprobarea inițiativei Science Based Targets, astfel încât să putem optimiza utilizarea datelor și a analizelor pentru a ne atinge obiectivele climatice”, spune Rami Jensen.


Un alt exemplu de bună practică oferit de companie este Jysk Display, un showroom concept foarte mare din Danemarca, care are un rol mai mult estetic decât acela de a fi un magazin, făcând parte din întreprinderea JYSK, se pare că există și un background eco friendly. La nivelul măsurilor aplicate privind sustenabilitatea, electricitatea lor este certificată 100% furnizată de energie eoliană, ei se folosesc de materialele care au rămas în plus din proiectele anterioare pentru a realiza proiecte noi, ei reutilizează cât mai multe materiale prin revopsire, șlefuire sau renovare, restul este sortat cu grijă, astfel încât să i se poată da o nouă viață. Aceștia au propria lor vopsea special dezvoltată de Teknos, nu conține vapori toxici sau substanțe chimice. Astfel, ei au grijă de mediul înconjurător, de angajații lor și de locul unde va fi pus noul mobilier. O altă măsură la care apelează privind sustenabilitatea este aceea de a nu tăia gazonul des pentru a crește biodiversitatea și pentru a avea grijă de insecte și animale mici.


Se pare că la Jysk Display este o prioritate și un obiectiv ca subcontractanții de la care cumpără să le împărtășească angajamentul, obiectivele și viziunea asupra durabilității pentru un viitor mai ecologic. Drept urmare, stabilesc standarde înalte în privința unui comportament adecvat față de mediu. Aceasta include atât furnizorii de materii prime, cât și agențiile de expediere (Sustainability. Caring for our planet and the people around us is a fundamental part of our business, n.d.).


Prin toate exemplele prezentate în cadrul acestui studiu de caz vrem să demonstrăm faptul că un comportament prietenos cu mediul poate fi inițiat cu mult mai multă ușurință de o întreprindere ce dispune de mai multe resurse și care oferă un impact mai mare asupra societății.

În concluzie, prin intermediul acestui articol vrem să subliniem faptul că sustenabilitatea nu se referă doar la mediu, ci și la o creștere durabilă a societății pe mai mulți parametri. Compania JYSK reprezintă doar un exemplu pozitiv al întreprinzătorilor în domeniul sustenabilității având diverse acțiuni ce merită a fi preluate de întregul sector de companii ce își dorește să se îndrepte spre un viitor mai bun și o Europă mai curată în care fiecare dintre noi are un rol de jucat în protejarea mediului și poate începe prin a face schimbări mici în viața de zi cu zi.

11 views0 comments

Comments


bottom of page