top of page
Sustainability Star Award

Sustainability Star Award: Ce metode putem aplica pentru menținerea resurselor pe termen lung?

Acest material face parte din competiția Sustainability Star Award, Categoria I: Sustenabilitate în General.

Autor: Ispas Maria-Magdalena


În opinia mea , una dintre cele mai importante teme de discuție ar trebui să fie sustenabilitatea, deoarece are un impact semnificativ asupra Pământului și, prin urmare, implementarea mai frecventă ar putea duce la numeroase beneficii. Ajungând acum să trăim într -o societate care a început , încetul cu încetul , să uite că acțiunile lor, oricât de mici ar fi , pot avea consecințe . Care este definiția sustenabilitatii ? Pentru mine , aceasta înseamnă un proces prin care ne gestionăm resursele astfel încât să le putem refolosi pentru a îmbunătăți durabilitatea societății sau ecosistemului nostru.


În primul rând, sustenabilitatea se poate clasifica în mai multe industrii cum ar fi : în cea textilă , economică , ecologică , alimentară , și așa mai departe. Cred că , industria textilă este locul în care acest proces ar trebui să fie cel mai mult implementat. În secolul XXI, am ajuns să fim mai preocupați cu ce ne îmbrăcăm și care să fie următoarea noastră achiziție ca ținutele noastre să pară cât mai “originale”, un lucru care nu se mai poate adeverii o dată cu apariția modei fast -fashion. În alte cuvinte , prin “fast-fashion” înțelegem producerea de haine pe bandă rulantă , o activitate practicată de multe brand- uri și companii, fiind o varianta mult mai simplă de a creea profit. Un exemplu foarte bun ar putea fi chiar brand-ul “Shein”, care recent a devenit foarte cunoscut din cauza prețurilor ireal de ieftine ale produselor. Un brand care prioritizează producerea rapidă a hainelor față de potențialul impact negativ asupra mediului. Cu toate acestea , există și alte moduri prin care poți să te bucuri de ținutele tale vestimentare fără să poluezi mediul. Cum ar fi, să îți achiziționezi hainele din second-hand-uri sau târguri de haine, unde îți poți găsii piese de vestimentație mai originale, la prețuri foarte accesibile , având materiale de calitate, și poate chiar poți găsii articole noi, nepurtate cu etichetă , prin urmare poate fii o soluție bună dacă ai un buget limitat. O altă metodă ar putea fii cumpărarea hainelor la prețuri ridicate, chiar dacă sunt scumpe, cu condiția că dacă știi ce cumperi este de calitate. Consider că este bine să investești în asemenea articole, deoarece materialele pot fi de înaltă calitate și durabile, iar pe lângă asta așa știi că cei care muncesc pentru fabricarea acestor haine primesc un salariu pe măsură .


În al doilea rând , o altă industrie care se confruntă cu aceeași problemă este industria alimentară . Când vorbim despre aceasta , ne gândim la tot ce are legătură cu ea , cum ar fi producția , vânzarea și aprovizionarea cu produse. O industrie care se împarte în mai multe branșe : panificație , dulciuri, lactate, băuturi , și așa mai departe. Sigur că da , unele alimente sunt esențiale pentru menținerea unei vieți sănătoase , corpul nostru având nevoie de ele, deoarece ne oferă resursele necesare pentru imunitatea noastră , dar am ajuns la concluzia că unele alimente le consumăm prea în exces,iar adesea uităm de impactul negativ pe care l-ar putea avea asupra animalelor, a vegetației , mai exact asupra echilibrului ecosistemului nostru.


Pentru a scoate în evidență mai bine problema cu care ne confruntăm , aș dori să - mi îndrept atenția în mod specific către industriile de lactate și procesare a cărnii . Ambele categorii implică animalele, dar din cauza că numărul de locuitori de pe glob se tot mărește , și cererea devine tot mai mare . Astfel, din ce în ce mai multe animale sunt chinuite sau chiar omorâte pentru fabricarea produselor respective. De exemplu, în industria de prelucrare a cărnii, multe animale sunt injectate cu substanțe ce amplifică efectul de creștere , un lucru care nu este deloc normal și cu potențial dăunător , nu doar pentru animale, ci și pentru oameni, mai ales în rândul tinerilor , acești hormoni având efecte negative. Dar aceste substanțe dăunătoare se pot gă și și în alte alimente din comerț , nu numai în carne . Pentru a prevenii asemenea situații , ar trebuii să găsim un echilibru, ca de exemplu, atunci când cumpărăm mâncare să ne orientăm către produse bio pentru a ne asigura că, cont in sau sunt realizate din ingrediente naturale. În plus , putem opta uneori pentru produse vegane, pentru a reduce consumul excesiv de carne. De asemenea, ar fi foarte indicat să nu mai cumpărăm atât de mult ă mâncare pe care nu o vom consuma în viitorul apropiat, deoarece există riscul ca alimentele respective să se strice, conducând astfel la aruncarea lor, fiind o altă formă de poluare.


În concluzie, după toate cele menționate mai sus , aș dori să renunțăm la mentalitatea aceasta că “ și chiar dacă o fac, tot nu o să se schimbe nimic”, dimpotrivă , inițiativa ta chiar contează , și prin urmare chiar ai putea să faci o schimbare, cât de mică ar fi . Chiar și dacă ai fi singură persoană care o face, măcar ai fi mulțumit cu tine însuți , că ai înțeles care este situația și că încerci să îi ghidezi și pe alții pe calea cea bună . Sunt de părere că marile schimbări încep , de fapt, cu pași mici. Am încercat să evidențiezi prin acest eseu câteva moduri prin care putem să ducem o viață mai sustenabilă , concentrându - mă pe industria textilă și cea alimentară . Noi ca sociatate ar trebui să apelăm la sustenabilitate cât mai des , cu scopul de a ne proteja și conserva planeta cât mai mult posibil .




15 views0 comments

Commenti


bottom of page